Coronavirus: overdraagbaar via muggen?

Coronavirus: overdraagbaar via muggen?
We krijgen veel vragen of het coronavirus overdraagbaar is via muggen, en of het plaatsen van horren in dat geval bescherming kunnen bieden. Gelukkig is het zeer waarschijnlijk dat muggen het virus NIET met zich mee kunnen dragen.

Zoals bij de meeste van dergelijke virussen wordt ook het coronavirus verspreid via druppeltjes bij hoesten of niezen. Daardoor is de kans zeer klein dat een besmetting via muggen of andere insecten kan plaatsvinden. Omdat nog niet alles bekend is van het virus is momenteel niets uit te sluiten, maar er is geen enkele aanwijzing dat muggen (en dus muggenbeten) een gevaar vormen.

Het plaatsen van horren draagt voor deze situatie dus ook niet bij aan bescherming tegen het coronavirus. Horren zijn bij uitstek geschikt als insectenwering, maar door de luchtdoorlatendheid van het horgaas beschermt het dus niet tegen virussen die zich via vocht verspreiden. We adviseren dan ook om de aanwijzingen van het RIVM op te volgen door regelmatig je handen te wassen, hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog te doen, papieren zakdoekjes te gebruiken, geen handen te schudden en thuis te blijven als je verkoudheidsklachten krijgt.

Muggen kunnen overigens wel andere virussen overbrengen, zoals het westernijlvirus dat ook op de mens en diverse zoogdiersoorten kan worden overgedragen. Er zijn echter op dit moment in Nederland en België geen gevallen van dit virus bekend.

Op de website van het RIVM vind je informatie, tips en updates omtrent het coronavirus.

Deel dit artikel via

Populaire berichten