Advies nodig? NL:0118 491681 BE:03 8084410
Razendsnel en gratis geleverd
Past niet? Wij ruilen maatwerk om!
13967 klanten geven ons een 9.5

Ik ben gestoken! Wat nu?

Ik ben gestoken! Wat nu?
Soms ontkom je er niet aan, je wordt gestoken door een mug, een wesp of een bij. Vervelend, maar gelukkig zijn er genoeg huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voorhanden die het ergste leed verlichten. Deze middeltjes zijn bijna altijd afdoende, behalve in het geval van een bijen of wespensteek in de mond of keel of bij een allergische reactie. Dan is het advies zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen om erger te voorkomen. De onderstaande tips zijn bedoeld voor alle overige gevallen.

In het geval van een bijensteek schraapt u de angel bij voorkeur uit uw huid met uw nagel of de botte kant van een mesje. Als u de angel namelijk probeert te pakken met uw vingers of een pincet, is de kans groot dat het gif dat nog in de angel zit uw lichaam in komt. Probeer de angel zo snel mogelijk te verwijderen, de angel blijft nog circa 3 tot 10 minuten pompbewegingen maken, om al het gif te lozen. Hoe eerder u de angel dus verwijdert hoe minder last u van de bijensteek heeft. Hierna kunt u de tips gebruiken die ook gelden voor wespen muggen en overige steekinsecten.

De belangrijkste tip is meteen ook het moeilijkst om op te volgen: niet krabben. Als u krabt wordt er meer histamine aangemaakt, dat is net het stofje dat de jeuk veroorzaakt, waardoor u weer gaat krabben. Het beste is om na de steek een koud kompres te gebruiken en twintig minuten te koelen, hierdoor vermindert de zwelling. Hierna kunt u een zalf gebruiken met een anti-histaminewerking, verkrijgbaar bij de drogist. Heeft u dit middel niet binnen handbereik dan kunnen azijn, citroensap en zelfs karnemelk enige verlichting bieden.

Ook als u aan het wandelen bent in de natuur en deze middeltjes niet binnen handbereik heeft is de weg naar verlichting (...) soms zo gevonden. Zo zijn er de blaadjes van de weegbree, een veel voorkomende plant die in Nederland vaak langs paden wen wegen in de berm groeit. Als u de blaadjes van deze plant tot pulp knijpt en deze pulp op de insectenbeet aanbrengt zal zowel de zwelling als de jeuk verminderen. Een andere plant die verlichting kan bieden komt niet van nature in Nederland voor, de aloë vera. De gelei-achtige substantie die uit de bladeren wordt gewonnen wordt al sinds oudsher gebruikt voor wondverzorging en is ook effectief bij insectenbeten. Zalven op basis van weegbree en aloë vera zijn ook te koop bij de drogist.

U kunt ook met uw nagel een kruisje in een muggenbult zetten, in dat geval vervangt u de irritante jeuk door (lichte) pijn, vaak net wat beter te verdragen, maar wat Horren.com betreft niet de ideale oplossing. Dat blijft toch het voorkomen van insectenbeten en steken. Niet naar wespen of bijen slaan, eten afdekken en ja, horren natuurlijk.

Populaire berichten