Advies nodig? NL:0118 491681 BE:03 8084410
Razendsnel en gratis geleverd
Past niet? Wij ruilen maatwerk om!
14266 klanten geven ons een 9.5

Middelburger erkend om eerste insectenstudie

Middelburger erkend om eerste insectenstudie
Middelburger Johannes Goedaert (1617-1668) bestudeerde als eerste ter wereld insecten en stelde dat op schrift. Toch lijkt niemand hem meer te kennen en daarom is Middelburg nu een gedenkteken rijker.

Omdat ons bedrijf producten maakt voor insectenwering, kan het overkomen alsof wij 'tegen' insecten zijn. Integendeel! Insecten zijn absoluut onmisbaar in het ecosysteem. Onze producten zorgen er op een diervriendelijke manier voor dat insecten niet in uw huis kunnen komen, zonder ze te hoeven doden. Zonder insecten zouden we niet overleven. Vandaar dat dit nieuws van Omroep Zeeland over onze vroegere stadsgenoot ons opviel. En eerlijk is eerlijk, wij kenden hem ook niet!

Het initiatief voor een gedenkteken kwam van Kees Beaart van Werkroep Goedaert Gedenkteken. Toen Goedaert als eerste ter wereld in 1660 zijn werk over insectenkunde uitbracht, werd dat wereldwijd met heel veel belangstelling ontvangen. En toch raakte hij in de vergetelheid en kwam zijn naam pas in 2017 weer bovendrijven, vierhonderd jaar na zijn geboortejaar. "Daarom is het belangrijk dat hij nu zo'n mooi gedenkteken krijgt", aldus wethouder Chris Dekker tegen Omroep Zeeland.

Nog een leuk weetje: van muggen werd in de 17e eeuw gedacht dat ze uit dauw ontstonden. In één van zijn werken beschrijft Goedaert zijn waarnemingen over de herkomst van muggen, waarvoor hij een groot glazen vat liet maken. Door heel nauwkeurige waarneming toonde Goedaert aan dat muggen niet uit dauw ontstaan, maar dat ze zich ontwikkelen uit eitjes, die in 'bloedt-roode wormkens' veranderen. Daarmee leverde Goedaert het bewijs dat hier geen sprake was van spontane generatie en legde hij de bijl aan de wortel van het spontane generatie-denken. Pas na het overlijden van Goedaert zouden publicaties verschijnen over de verdere onjuistheid van spontane generatie.

Populaire berichten