Advies nodig? NL:0118 491681 BE:03 8084410
Razendsnel en gratis geleverd
Past niet? Wij ruilen maatwerk om!
13967 klanten geven ons een 9.5

De lente is begonnen, is dat vroeg of laat?

De lente is begonnen, is dat vroeg of laat?
Een week geleden hulden we ons nog massaal in winterjassen om de kou te trotseren als we uit huis gingen, maar dat is nu echt voorbij. De lente is begonnen! Maar is dat nu eigenlijk vroeg of laat?

Vorig jaar kondigde de lente zich een maand eerder aan dan nu. Toen waren er in maart al temperaturen boven de 20 graden. Daar was nu zeker geen sprake van. Een late start van de lente dus? Daar is het KNMI het niet mee eens. "Dit is voor het huidige klimaat aan de late kant, maar een eeuw geleden zou dit juist vroeg geweest zijn. We zien over vrijwel het hele noordelijk halfrond dat de lente tegenwoordig een paar weken eerder begint dan een eeuw geleden", aldus het weerinstituut.

Volgens het KNMI duurde het een eeuw geleden gemiddeld 100 dagen vanaf 1 januari voordat de lente van start ging. Na de jaren 70 van de vorige eeuw veranderde dat en werd het steeds vroeger warm. In 2002, 2004 en 2007 waren er zelfs extreem zachte weken.

Maar of het nu vroeg of laat is: het is nu heerlijk genieten van de voorjaarszon. Maar let op: stel je huid niet te lang bloot aan de zonnestralen, en smeer je blote armen (en benen) goed in om de muggen van het lijf te houden. Want ja, onze gevleugelde 'vrienden' zijn net als ieder jaar ook weer van de partij het komende half jaar.

Populaire berichten