Advies nodig? NL:0118 491681 BE:03 8084410
Razendsnel en gratis geleverd
Past niet? Wij ruilen maatwerk om!
13937 klanten geven ons een 9.5

'Mug hoort mensen van tien meter praten'

'Mug hoort mensen van tien meter praten'
Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe dachten. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology. Tot nu toe werd aangenomen dat dieren over trommelvliezen zouden moeten beschikken om over grote afstanden te kunnen horen. De kleine en fijne haartjes die muggen en andere insecten gebruiken zouden tot slechts enkele centimeters werken. Maar dat blijkt niet te kloppen.

In de studie waarover de wetenschappelijke nieuwssite Scientias bericht verzamelden de onderzoekers een aantal mannelijke gelekoortsmuggen. Tijdens de test lieten de onderzoekers op tien meter afstand van de muggen tonen door een luidspreker schallen. Opvallend genoeg pikten de muggen de geluiden op. “Ze horen op afstanden waar normaal gesproken trommelvliezen voor nodig zijn,” zegt onderzoeker Ron Hoy tegen Scientas

Hoewel het onderzoek bewijst dat muggen geluiden van veraf kunnen waarnemen, betekent niet niet automatisch dat muggen ook echt echt op deze manier mensen opsporen. Zo is algemeen bekend dat insecten gebruik maken van warmte, geuren en koolstofdioxide om mensen te lokaliseren. Toch laten de resultaten van de studie een ‘intrigerende correlatie’ zien, aldus Hoy.

De beet van een mug kan het menselijke immuunsysteem zeker een week lang bezighouden. Een jeukende bult betekent dat het immuunsysteem reageert op de eiwitten in het speeksel van de mug. Het immuunsysteem is daarom langer ontregeld dan eerder werd gedacht.

Populaire berichten