Hoe overleven muggen de winter?

Hoe overleven muggen de winter?
Er zijn verschillende soorten muggen actief in Nederland. De meest voorkomende mug, ook wel de huismug genoemd, komt voornamelijk voor in de lente en zomermaanden en zoekt vanaf eind september een plekje om te overwinteren. Dit zullen beschutte plekjes zijn waar muggen geen last hebben van de winterse kou.

Ideaal voor muggen zijn bijvoorbeeld kruipruimtes onder huizen en gestapeld brandhout, waar heel veel kieren en spleten zijn om tijdelijk in te verdwijnen. Muggen leven graag daar waar de temperatuur aangenaam is. Door de kachel wat lager te zetten en een dikke trui aan te doen voorkomt u dat de muggen uw woonruimte als vakantiebestemming zien. Bijkomend voordeel: muggen kunnen niet door dikke truien heen steken. Hoe lager de temperatuur in de winter is, hoe groter de kans dat de mug dit niet overleeft.

Muggen houden van stilstaand water. Hierin leggen ze eitjes om hun nageslacht ook de kans te geven u en uw geliefden tot last te zijn. Daarom is het aan te raden stilstaand water dat zich dicht bij uw huis bevindt te verwijderen of af te dekken. Een vijver is bijvoorbeeld niet erg omdat de muggenlarven hier ook veel natuurlijke vijanden hebben, maar denkt u aan lege schaaltjes, een niet afgesloten regenton, water dat achterblijft in bloempotten, of water in de kruipruimte van uw huis. U kunt dit water het best verwijderen. Een andere oplossing is om een druppeltje afwasmiddel in het water te doen. Hierdoor verandert de wateroppervlaktespanning waardoor de muggenlarven zinken en verdrinken.

De mug legt eitjes op het wateroppervlak. Bij een gemiddelde temperatuur van 16 graden zal het tot 28 dagen duren voor een nieuwe generatie muggen zijn opwachting maakt. Sommige soorten doen hier maar vijftien dagen over. Het is dus raadzaam minimaal één keer per twee weken overtollig water rond uw huis te verwijderen, daarmee voorkomt u veel van de irritatie die muggen nu eenmaal met zich meebrengen.

Een andere plaats waar muggen graag overwinteren is tussen blokken brandhout. Dus heeft u brandhout opgeslagen, dan is het verstandig dit met zeil af te dekken. Knappe mug die daar dan nog kan overwinteren!

Mochten er ondanks deze tips toch nog muggen zijn die u het leven zuur willen maken, dan is het goed te weten dat u met een opgerolde krant dit ongedierte effectief te lijf kunt gaan en dat u met de horren van Horren.com deze ongenode gasten daar houdt waar u ze het liefste heeft: buiten uw huis.

Deel dit artikel via

Populaire berichten