Nieuwe muggensoort ontdekt in Nederland

Nieuwe muggensoort ontdekt in Nederland
Muggenonderzoekers hebben in de omgeving van Doorwerth een voor Nederland nieuwe muggensoort ontdekt. De steekmug was tot nu toe alleen bekend in koudere omgevingen zoals het noorden van Japan en Rusland, Zweden en Noorwegen. Maar nu is de mug, 'Culiseta Bergrothi' genaamd, ook in Nederland gesignaleerd.

Het is heel opmerkelijk dat een mug uit zulke koude gebieden naar Nederland is gekomen, zegt entomoloog Sander Koenraadts van de Wageningen Universiteit. Middels een muggenval werd de mug meerdere keren gevangen bij een boerderij in het Gelderse Doorweth. Deze vallen zijn wegens Europees onderzoek in Italië en Zweden uitgezet. In Nederland zijn veertien soorten muggen 'in de val gelokt'.

Door de klimaatverandering zeggen biologen tegenwoordig vaker soorten te vinden die eigenlijk in veel warmere streken thuishoren. Waarom een mug uit een veel koudere streek naar Nederland is gekomen wordt volgens Koenraadts nog onderzocht.

Gelukkig zal de mug niet veel overlast veroorzaken, want het insect heeft een voorkeur voor het steken van rundvee en draagt volgens de onderzoekers geen ziektes over.

Populaire berichten